top of page
Yazarın fotoğrafıevreka studio

Logo Çeşitleri Nelerdir? Hangisini Seçmeli?

Güncelleme tarihi: 21 Tem 2023


Firmanız hazır, her şeyi tamamladınız artık sizi temsil eden bir logoya ihtiyacınız var. Peki nasıl bir logo seçilmeli?

Logo firmanız ile hedef kitleniz arasında pozitif bir bağ kurabiliyorsa başarılıdır diyebiliriz. Peki bu başarıyı yakalamak için ne tip bir logo seçilmeli? Bu yazıyı okuduktan sonra kafanızda soru işareti kalmayacak!

Temelde; görsel, yazı ve bu ikisinin kombinasyonu olmak üzere üç logo çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Aşağıda sayacağımız 9 logo tipinden her biri bu ana gruplardan birinde yer almaktadır.


Hayalinizdeki logoyu tasarlatmak için buradan teklif alabilirsiniz.


1. Piktogram

Marka işaretleri - Piktogramlar genellikle gerçek dünyada var olan bir nesnenin grafik sembol ya da ikon olarak kullanıldığı logolardır. Bu obje basit bir şekilde bir ağaç ya da çay bardağı olabilir ve genellikle şirketinizin faaliyetini veya ismini yansıtır.

Avantajları

Piktogramlar akılda kalıcıdırlar ve mesajı gayet net bir şekilde iletirler. Ayrıca tasarımdaki basitlik boyutlandırmada ve farklı platformlarda kullanımda esneklik sağlar.

Dikkat edilecek konular

Yeni bir işletmeyseniz ve hedef kitleniz henüz kısıtlıysa piktogramlar istediğiniz yeni hedef kitleyle iletişim kurarak markanızı büyütmede başarısız olabilir. Ayrıca ileride faaliyet alanınızı genişletmeyi planlıyorsanız başta seçeceğiniz piktogram gelecekte tüm faaliyetlerinizi yansıtmakta yetersiz kalabilir.

Başarılı Örnekler

Apple Twitter The Rolling Stones


2. Abstract Logo

Abstract logolar kavramsal ve arkasında mesaj barındıran işaretlerdir. Piktogramlar gibi yalnızca görsel içerir ancak firmanıza özgü tasarlanmış semboller kullanılır ve bu sembollerin gerçek dünyada yer alması şart değildir.

Avantajları

Yaratıcılığınızı sergilemek için özgürsünüz. Firmanın öne çıkan bir özelliğini zekice bir sembole aktarabilirsiniz. Kural yok, sahne sizin!

Dikkat edilecek konular

Vermek istediğiniz mesajın hedef kitleye ulaşacağından emin olmalısınız. Aksi takdirde çoğunluk için anlamsız bir sembol kullanmış olabilirsiniz. Tasarladığınız sembol hedef kitle ile amaçladığınız iletişimi kurmalı ve farklı mesaj taşımaktan mümkün olduğunca kaçınmalıdır.

Başarılı Örnekler

Airbnb, Pepsi Microsoft

3. Maskot Logo

Maskot logolarda oluşturulan veya var olan bir karakterin görsel sunumu yer alır. Bu karakterleri markanızın sözcüsü olarak değerlendirebilirsiniz. Dolayısıyla reklamlarınız sunduğunuz karakter çevresinde şekillenecektir.

Avantajları

Maskotlar hedef kitlelerine sıcak ve kucaklayıcı mesaj verirler. Özellikle hazır gıda sektöründe ve çocuklar üzerinde etkisi büyüktür.

Dikkat edilecek konular

Sektörünüz uygun değilse maskot kullanımı hedef kitlenize hitap etmeyebilir.

Başarılı örnekler

The food industry – KFC, Pillsbury, Kellogg’s

4. Wordmark Logo

Bu tip logolarda yalnızca yazı yer alır. Wordmark için marka isminin özgün bir fontla yazıldığı logolardır diyebiliriz.

Avantajları

Hedef kitleninizin kendini yormasına gerek yok!

Logo görüldüğü gibi algılanır. Özellikle çekici bir marka isminiz varsa wordmark logo tipi size uygun olabilir.

Dikkat edilecek konular

Marka isminiz faaliyetiniz ile ilgili bir mesaj veriyor mu? Yoksa sadece soyadınız mı? Eğer yaratıcı ve faaliyetinizi barındıran bir marka isminiz yoksa arzu ettiğiniz hedef kitleye ulaşamayabilirsiniz. Marka isminize güveniyorsanız bu logo size göre.

Başarılı örnekler

Subway, Uber, Camelbak

5. Lettermark Logo

Lettermark logolar tipografi ağırlıklı monogramlardır. Genellikle kısaltmalardan oluşur. Bu kısaltmalar firma isminin baş harfleri ya da bu harflerle oluşturmuş yeni bir kelime olabilir.

Avantajları

İnsanlar kısaltmaları sever. Bunda BMW, IBM gibi kült olmuş markaların etkisinin olduğunu da söyleyebiliriz. Kısaltmalar genelde insanlara güven veriyor ve zamanla kısaltmadan çok isim haline geliyor.

Dikkat edilecek konular

Font tercihi çok önemli. Basitlik avantaj sağlar ama çok tanıdık bir font kullanımı sıkıcı olabilir.

Başarılı örnekler

IKEA, CNN, FedEx

6. Letterform Logo

Letterform için monogramların minimalist kuzenleridir diyebiliriz. Sadece bir harften oluşurlar. Bir harf ile mesajı taşımanın zorluğu göz önüne alındığında, bu tarz logolarda tasarımdaki profesyonellik ön plana çıkıyor.

Avantajları

Çok kolay ölçeklenebilir ve farklı platformlarda rahatlıkla kullanılabilir. Akılda kalıcıdır, mesaj kısa sürede iletilir.

Dikkat edilecek konular

Letterform logolar tek bir harften oluştuğundan tasarımın hayati önemi vardır. Logo kolay hatırlanabilir değilse amacına ulaşamaz. Tasarım hem özgün hem de okunaklı olmalıdır.

Başarılı örnekler

McDonalds, WordPress, Yahoo

7. Kombinasyon Logo

İsminin kendini açıkladığı üzere kombinasyon logolar sembollerle yazıların bir arada kullanıldığı logolardır. Burada kombinasyon görsel logo türleri ile yazlılı logo çeşitlerinden herhangi ikisinin bir araya getirilmesiyle sağlanabilir.

Avantajları

Çok yönlülük. Hem sembol hem de yazıyı bir arada kullanarak iletmek istediğiniz mesajı açık bir şekilde hedef kitlenize ulaştırabilirsiniz.

Dikkat edilecek konular

Çok yönlülük aşırılık anlamına gelmemeli. Sembolünüzün ve ismininizin bir arada uyum içinde kullanılmasını dikkatli tasarlamanız gerekir. Gereğinden fazla sembol ve yazı kullanımı, uyumsuzluk gibi durumlar alıcıyı yoracaktır.

Başarılı Örnekler

Taco Bell, CVS, Toblerone

8. Amblem Logo

Logonun en geleneksel hali diyebiliriz. Amblemler, tuğralardan tutun da üniversite logolarına kadar birçok yerde kullanılarak zamanın testinden geçti. Bu logolar, genellikle bir mühür veya arma ile birlikte, bir alan içinde kullanılan tipografiden oluşur. Üniversiteler, devlet kurumları vb için çok uyumludur.

Avantajları

Akılda kalıcıdırlar. Kurumun uzun süredir var olduğu hissini uyandırır. Saygınlık ifade eder.

Dikkat edilecek konular

Bir logo ne kadar detay barındırıyorsa ölçeklenmesi bir o kadar zor olur. Dolayısıyla özgün boyutunda harika görünen bir logo yazışmada kullanılmak üzere sayfanın bir köşesine ölçeklendiğinde aynı etkiyi yaratmayabilir.

Başarılı örnekler

Starbucks, Stella Artois, Superman

9. Dinamik Logo

Dinamik logolar için yeni nesil logo diyebiliriz. Diğer logo çeşitlerinden farklı olarak dinamik logolar kullanıldığı yere kendini adapte edecek şekilde tasarlanırlar.

Avantajları

İstediğiniz kadar yaratıcı olabilirsiniz. Markanızın kullanılacağı her platforma uygun tasarım yapabilirsiniz. Yazışmalar için farklı, mobil cihazlar için farklı, web sitesi için farklı, ürün etiketleri için farklı, yaratıcı sergilemeler kullanabilirsiniz. Böylelikle logonuz farklı platformlarda çekiciliğini korumaya devam edecektir.

Dikkat Edilecek Konular

Hedef kitlenizin bir kısmı logonuzun rengiyle, bir kısmı şekliyle bağlantı kurmuş olabilir. Bu yüzden logonuzu farklı platformlar için sergilerken özünü kaybetmemesine dikkat etmelisiniz.

Başarılı Örnekler

Nickelodeon, AOL

2022 yılının logo trendlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak:


3.011 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page