top of page
Yazarın fotoğrafıevreka studio

Grafik Tasarımda Sık Yapılan 6 Hata

Güncelleme tarihi: 21 Tem 2023

Grafik tasarım konusunda anlatacağımız temel hatalardan kaçınarak profesyonel destek almadan da gömlekteki ilk düğmeyi doğru ilikleme şansınız var.


Küçük bir işletmeniz, büyük hayalleriniz var. Marka olma yolunda ilerlemek, kurumsal kimliğinizi oluşturmak ve hedef kitlenizle doğru iletişim kurmak istiyorsunuz. İşletmeniz için bir logo tasarlamayı, sosyal medya hesabı oluşturmayı, ilgi çekici paylaşımlarla potansiyel müşterilerinize ulaşmayı hedefliyorsunuz. Ancak, bu işlere ayıracak yeterli bütçeniz yok. Ya da grafik tasarıma yeni başlayan bir tasarımcısınız. İster tasarım için Adobe programları gibi profesyonel tasarım araçlarını ister günümüzde oldukça yaygınlaşan canva, wix gibi ücretsiz tasarım araçlarını kullanın; her iki durumda da doğru yerdesiniz. Aşağıda anlatacağımız temel hatalardan kaçınarak profesyonel destek almadan da gömlekteki ilk düğmeyi doğru ilikleme şansınız var. Profesyonel destek almak isterseniz de biz her zaman buradayız.


Nedir Bu 6 Hata?


1.Yanlış Renkler

Renk seçimi, görsel iletişimin olmazsa olmazlarından. Çok fazla ve birbiriyle uyumsuz renkleri kullanmaktan kaçının ve kullandığınız renklerin kontrast oluşturduğundan emin olun. Bu noktada renk paleti sitelerinden faydalanabilirsiniz.


2.Yanlış Hiyerarşi


Sosyal medya ortamında paylaşılacak bir post ya da ürünlerinizi tanıtan bir el broşürü olsun, grafik tasarımın temel amacı mesajı hedef kitleye doğru bir şekilde iletmektir. Bunun için de tasarımda doğru hiyerarşi çözümünü bulmalısınız. Görsel hiyerarşi; renk (açık-koyu), ebat (büyük-küçük), ağırlık (kalın-ince) ve konum (üst-alt, sağ sol) ile belirlenebilir.


3. Tek Yönlü Tasarım

Bir logo tasarımı düşünelim. Tasarlanan logo açık ve koyu zeminlerde, basılı ve görsel medyada, büyük ve küçük ölçekte kullanım için yeterli esnekliğe ve alternatife sahip olmalıdır. Aynı şekilde bir katalog da hem online mecrada hem de baskıda renkleri ve düzeni bozulmadan sergilenebilmelidir.



4. Tasarımı Kullanılacağı Mecraya Uygun Hazırlamamak


Basılı ve dijital medya farklı renk uzaylarının kullanımını gerektirir. Basılacak tasarımlarda CMYK renk düzeni kullanılırken, dijital tasarımlarda daha canlı ve geniş renk spektrumunu destekleyen RGB renk uzayı kullanılır. RGB renkleriyle tasarlanmış bir tasarımı bastırdığınızda büyük olasılıkla hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Renklerin CMYK-RGB arası geçişlerde bozulmaması için PANTONE renklerden faydalanmalısınız.


5. Kontrolü Atlamak

Tek seferde hazırlanıp yayımlanan tasarım, neredeyse yoktur. Hazırlanan versiyonun tekrar tekrar gözden geçirilmesi gerekir. Tasarımı kontrol etmemek; yazım, yerleşim, renk-font başta olmak üzere daha birçok hatayı gözden kaçırmanıza sebep olabilir. Emin olmak için tasarımlarınızı yakın çevrenize kontrol ettirebilirsiniz. Farklı gözler, sizin görmediğinizi görecektir.


6. Çok Fazla Düşünmek



Tasarımda çözüme ulaşmak, her zaman iyi bir planlama gerektirir. Ancak planlama yaptıktan sonra tasarımın üzerinde çok fazla oynamak, her zaman onu ileriye taşımayacaktır. Basit ve sade bir tasarım güncelliğini uzun süre korurken mesajınızı da doğru biçimde iletecektir. İlgi çekmek adına fazla element kullanımı, iletmek istediğiniz mesaja zarar verebilir. Dikkati basit bir şekilde mesajınıza çekebilmelisiniz.


184 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page